Cine poate utiliza tichete cadou ?
Societatile comerciale, regiile autonome, societatile si companiile nationale, institutiile din sectorul bugetar, unitatile cooperatiste, celelalte persoane juridice, precum si persoanele fizice care încadreaza personal pe baza de contract individual de munca pot utiliza bilete de valoare sub forma tichetelor cadou si a tichetelor de cresa.
Scopul acordarii tichetelor cadou
Tichetele cadou se pot utiliza pentru :
• campanii de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclama si publicitate, precum si pentru
• cheltuieli sociale.
a) Tichetele de cadouri pentru cheltuieli sociale se vor taxa cu cota de 16%, aferenta impozitului pe venit, platibil de salariatul beneficiar.
Valoarea tichetelor cadou luată în calcul la determinarea impozitului pe veniturile din salarii, este valoarea nominală. Veniturile respective se impozitează ca venituri din salarii în luna în care acestea sunt primite. Tichetele cadou sunt venituri impozabile chiar daca sunt oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie, in limita a 150 lei.
Subliniem ca tichetele se impoziteaza in luna in care sunt primite – de exemplu, tichetele aferente lunii iunie, primite in luna iulie , se impoziteaza in luna iulie.
Nu se cuprind în baza lunară a contribuţiilor sociale obligatorii tichetele de masă, tichetele de vacanţă, tichetele cadou şi tichetele de creşă, acordate potrivit legii (Art. 29615) Codul Fiscal)
b) tichetele cadou acordate in cadrul campaniilor de marketing, studiul pieţei, promovarea pe pieţe existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclamă şi publicitate în afara unei relaţii generatoare de venituri din salarii, persoanelor fizice , sunt incluse in categoria veniturilor din alte surse, in conformitate cu prevederile art.78 alin(2) din Codul Fiscal si a pct.152 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal.
Pentru acestea, compania care le acorda retine 16% la sursa.
Retinerea se face in momentul platii veniturilor, de catre platitorii de venituri.